skip to Main Content
|   info@dbw1814.se
GUIDADE TURER

Guidningarna leds – förutom av trädgårdens personal – även av Bengt Rosén.
De guidade turerna har olika temata.
Tiden för varje visning är 45-60 min men kan varieras efter önskemål.

Gruppstorleken är begränsad till 30 personer.

Trädgårdsvandring

Året runt finns DBW:s Botaniska trädgård tillgänglig för besökare och ständigt skiftar den karaktär. Varje årstid, varje dag förmiddag eller eftermiddag bjuder miljön på magi och spännande blickfång. Växtmaterialet är så rikt sammansatt att det ständigt finns blommande växter. Den spännande historien, tillsammans med modern omgestaltning som väcker slumrande delar till nytt liv och framhäver dynamiken i en levande miljö gör en visning intressant även den mörkaste årstiden.
Visningen tog upp trädgårdens historia, dess rumsliga gestaltning och olika delar. Publiken fick stifta bekantskap med rariteter, den aktuella blomningen, nyheter vad gäller växter och planteringar.

Blomstervandring

Trädgårdens olika planteringar av ett- eller fleråriga örtartade växter ger i hortikulturell form en bild av naturens mångfald och rikedom. Visningarna under senare delen av juni fram till och med september rörde sig över hela trädgården och bjöd på skiftande karaktärer gällande komposition och växtval.

Trädvandring 1

Hela året utgör trädgårdens trädsamling en fantastisk attraktion. Avlövade kan silhuetter, kronuppbyggnad, frö–och fruktställningar på ett spännande och okänt sätt avslöja trädens livsprocesser, medan lövsprickning och blomning under vår och försommar bjuder på en mer förväntad och lockande fascination.
En vandring med fokus på trädens biologi, historia och skönhet är en resa genom flera världsdelar där besökarna bjuds på verkliga exklusiviteter med för det skandinaviska klimatet ovanligt väl utvecklade individer.

Specialvisningar

Specialvisningar som erbjuds är dessa:

Trädvandring 2

En trädvandring, som visar på hur artrik Visby är med sitt gynnade klimat och berättar om staden från ett annat perspektiv än det byggnadshistoriska.
Jag ville förmedla min egen fascination över de olika arternas/individernas detaljer och habitus, samt visa på hur
träden och grönytorna bidrar till helhetsupplevelsen av staden.
Andra aspekter av träden i staden som jag ville ta upp var deras biologiska och fysiska funktion som syresättare, luftfuktare, vindskyddare, och värdmiljö för andra levande organismer.

Köksväxtträdgården

En köksträdgård öppnar sinnet hos många besökare, en gemensam ådra från vårt ursprung väcker odlarinstinkten till liv. Här börjar vi tidigt på våren med sådd och utplantering och fullföljer sent på hösten med en hejdundrande skördefest.
Många följde med in i ”spenaten” för att se hur man odlar.

Trädgårdens olika planteringar av ett- eller fleråriga örtartade växter ger i hortikulturell form en bild av naturens mångfald och rikedom. Visningarna under senare delen av juni fram till och med september rörde sig över hela trädgården och bjöd på skiftande karaktärer gällande komposition och växtval.

Örtagårdsvandring.

En plats där de gotländska timjanmattornas söta doft blandas med het salvia från medelhavet. I örtagården samsas läkeväxter med kulinariska kryddor mellan murar av kalksten, på en strand av vattenslipat grus. Valvbågarna av trä bär upp druvor, humle och kaprifol.
Läkekonst, folktro och kulturhistoria är de självklara ingredienserna i visningen som enbart uppehöll sig i denna jungfruliga miljö skapad för DBW:s Botaniska trädgård och invigd 2003

Rosvandring.

En rossamling innehållande ca 150 sorter är en droppe i havet när det gäller ett av de mest kära släktena inom hortikulturen. Trädgårdens lilla samling har dock en fantastisk attraktionskraft under de två första veckorna i juli  när det första floret slagit ut.
Besökarna fick under vandringen närmare bekanta sig med rosens historia, egenskaper, kännetecken, skötselåtgärder för olika sorter, samt berusa sig med doften från en av våra vanligaste trädgårdsväxter.

Back To Top
×Close search
Sök